بررسی اثر تاریخ کاشت و سایه‌اندازی بر عملکرد و برخی خصوصیات کمی وکیفی زنجبیل

عادل عبدایمانی دانشجوی مقطع دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان

زنجبیل با نام علمی Zingiber officinale گیاهی خوراکی، ادویه و دارویی است که از ریزوم آن برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها به صورت تازه، پودرخشک، ادویه، روغن، عصاره و تنتور استفاده می شود.  نیاز داخلی کشور به این محصول از طریق واردات تامین می گردد. بطوری که واردات زنحبیل در سال ۹۷ بیش از ۳ هزار تن و خروج ارز از بابت این واردات نزدیک به 5 میلیون دلار بوده است. با وجود 11 اقلیم موجود کشور از 13 اقلیم جهانی امکان کشت و پرورش زنجبیل برای تامین محصول مورد نیاز آن وجود دارد ولی به دلیل عدم وجود تحقیقات علمی معتبر، کشت و پرورش گسترده آن تا به حال انجام نشده است. از اینرو در جهت یافتن روش های به زراعی و کشت اقتصادی به منظور تولید گسترده و قطع واردات و جلوگیری از خروج ارز؛ به تدوین و اجرای دو ساله طرح حاضر اقدام شد. که علاوه بر تدوین پروتکل کشت زنجبیل بصورت گلخانه ای و هوای آزاد در مناطق نیمه خشک و کاربری اراضی موجود در این مناطق از قبیل راضی سواحل مکران، دستاورد های ذیل حاصل شده است. امید است نتایج یافته های حاصله در این خصوص بتواند راهگشای تولید محصول زنجبیل و خود کفایی کشور به این محصول و توسعه صادرات آن در آینده گردد.

  1.  امکان سنجی توسعه و ترویج کشت زنجبیل در مناطق مختلف و مستعد ایران
  2.  امکان سنجی توسعه کشت گلخانه ای زنجبیل با کنترل بهینه عوامل محیطی نظیر دما، رطوبت و نور
  3.  توصیه برای کشت زنجبیل به عنوان گیاه دارویی و موثر از طریق وزارت جهاد کشاورزی
  4.  امکان سنجی بهبود و افزایش ماده موثره زنجبیل با کاربرد روشهای مناسب به زراعی
  5.  تامین نیاز کشور به زنجبیل از طریق تولیدات داخلی و جلوگیری از خروج ارز
  6.  امکان صادرات به کشورهای همسایه از طریق توسعه کشت و افزایش تولید جهت ارز آوری