مطالبه دانشگاه تهران از دستگاه قضا؛ برخورد با شرکت متخلّف - دانشکده علوم اجتماعی social
به دنبال انتشار تصاویری از برنامهای در تالار ابنخلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، اعتراضهایی نسبت به برگزاری این برنامه انجام شد و بر اساس آن دانشگاه خواستار برخورد دستگاه قضا با شرکت متخلف شد.
به نقل از روابط عمومی دانشکده علوم اجتماعی و به گزارش ایرنا، در تاریخ ۹ مردادماه قراردادی با موضوع برگزاری دورۀ تخصصی MBA بورس بین دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران و کانون نما نامگستر منعقد می شود . بر اساس این قرارداد قرار بوده که این دوره در ۴ روز برگزار شود. در این قرارداد موضوع به حوزۀ مدیریت حرفهای بورس منحصر شده و هیچکلامی از دورۀ آرایشی یا زیبایی به میان نیامده است. شرکت گستر نما برخلاف قرارداد منعقده ضمن رعایت نکردن شئونات اسلامی ضوابط عمومی دانشگاه تهران را نیز زیر پا می گذارد.
متن جوابیه دانشگاه تهران به شرح زیر است:
مطالبه دانشگاه تهران از دستگاه قضا؛ برخورد با شرکت متخلّف
توضیح: به دنبال انتشار تصاویری از برنامهای در تالار ابنخلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، اعتراضهایی نسبت به برگزاری این برنامه در این دانشکده بیان شد. پیرو این اعتراضها هیئت رئیسۀ دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بلافاصله پس از آغاز انتقادات، در تاریخ 13 مردادماه طی بیانیهای توضیح داد که کانون طرف قرارداد این دانشکده «برای برگزاری دورۀ آموزشی MBA » قراردادی را مطابق ضوابط دانشگاه با این دانشکده منعقد نموده اما «در زمان برگزاری این دوره، از موقعیت و فرصت ایجاد شده سوء استفاده نموده و مفاد مصرح این قرارداد را نقض کرده است و از این طریق باعث خدشهدارشدن ساحت دانشگاه شده است.» برای اطلاع بیشتر از جزئیات این سوء استفاده و پیگیریهای حقوقی انجام شده توسط دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، سوالاتی را از رئیس دانشکده، دکتر سیدمهدی اعتمادیفرد دربارۀ چند و چون برگزاری چنین برنامهای در دانشکده علوم اجتماعی پرسیدهایم.
- برنامهای که چند روز پیش در دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد با حاشیههایی در فضای مجازی همراه بوده و انتقاداتی را در پی داشته است. ارتباط چنین برنامهای با دانشکده علوم اجتماعی چیست؟
پیش از پاسخدادن به این سوال لازم میدانم نکاتی درباره کلیت برگزاری برنامههای متفرقه در دانشگاهها خدمت شما عرض کنم. در وضعیت کنونی که دانشگاهها با مشکلات مالی مواجهند، مطابق با قوانین بالادستی و دستورالعملهای ابلاغی، دانشگاه تهران و دانشکدهها این امکان را دارند تا از طریق در اختیارقرار دادن امکانات خود به درآمدزایی مبادرت کنند. دانشکده نیز از این روال مستثنی نیست. این روالی است که در همۀ سالها و در دورههای مختلف از جمله در همۀ دولتهای گذشته اجرا میشده است. با توجه به محدودیت منابع مالی موجود، دانشکدهها بعضاً راه دیگری برای پرداخت هزینههای جاری و ضروری خود ندارند. البته باید این مطلب را نیز عرض کنم که این درآمدها صرفاً در پرداخت هزینههای جاری دانشکده هزینه نمیشود. بسیاری از برنامههایی که توسط گروههای آموزشی، انجمنهای علمی دانشجویی یا تشکلها در دانشکده برگزار میشود، که هزینههایی را طبعاً به دنبال دارد، از محل همین درآمدها تامین میشود. برنامهای که درباره آن سوال کردید نیز از قبیل همین موارد هست. در همۀ این سالها به رغم قراردادهای متعدد دانشکده با مجموعههای مختلف ما تا امروز سابقۀ مواجهه با چنین پدیدهای را نداشتهایم و صادقانه باید بگویم انتظار وقوع چنین حادثهای را نداشتیم و آن را پیشبینی نمیکردیم. چون همواره مجموعههای طرف قرارداد خود متوجه شئونات دانشگاه هستند و به تعهدات خود عمل میکنند.
- آیا دانشکده برای تامین هزینههای خود با هر شرکتی برای برگزاری هر نوع دورۀ آموزشی قرارداد میبندد و شئونات دانشگاهی توجه نمیکند؟
خیر. به هیچعنوان دانشکده مجاز نیست هر نوع قراردادی را منعقد کند.. در این مورد خاص در تاریخ ۹ مردادماه، قراردادی با موضوع «برگزاری دورۀ تخصصی MBA بورس» بین دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران با کانون «نما نامگستر» منعقد شد. این دوره قرار بود در ۴ روز برگزار شود. در قرارداد موضوع به حوزۀ مدیریت حرفهای بورس منحصر شده است و هیچکلامی از دورۀ آرایشی یا زیبایی به میان نیامده است.
در تاریخ سهشنبه ۱۲مرداد، ما متوجه شدیم که برخلاف موضوع مصرح در قرارداد، کانون فوق درحال برگزاری دورۀ آموزش زیبایی است. این درحالی است که علاوه بر تخلف از موضوع، دو بند مهم دیگر این قرارداد نیز نقض شده است. اول اینکه به صراحت در قرارداد آمده است که رعایت شئونات اسلامی الزامی است (بند الف ماده ۲)، و دوم اینکه این کانون موظف به رعایت ضوابط عمومی دانشگاه تهران شده است (بند ب مادهی ۲). هیچکدام از این موارد متاسفانه رعایت نشد. فاصلۀ بین قراردادی که دانشکده منعقد کرده است و آنچه این کانون اجرا کرده کاملا مشخص است و از نظر ما تخلفات صورت گرفته محرز و آشکار است.
- چطور ممکن است چنین اتفاق دور از انتظاری در دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران با آن سوابق درخشان در پرداختن به مسائل و موضوعات مهم کشور بیفتد؟
چیزی که در این اتفاق خیلی جالب است، جابجاشدن جای شاکی و متهم است. دانشکدۀ علوم اجتماعی خودش شاکی است. ما از لحظهای که متوجه چنین تخلفی از جانب کانون طرف قرارداد شدیم، از ادامۀ برنامه جلوگیری کرده و مانع ورود افراد به دانشکده شدیم و بلافاصله نیز از طریق ادارۀ کل حراست و ادارۀ کل حقوقی دانشگاه تهران اقدام به شکایت قانونی از کانون مذکور کردیم و در حال حاضر هم با جدیت پیگیر ماجرا هستیم. شکایت حقوقی که در جای خود، اما ما این شکایت را هم از بخش خصوصی طرف قرارداد داریم که چه کسی پاسخگوی خدشهدارشدن آبرو و اعتبار دانشکده و دانشگاه تهران و حیثیت معنوی و علمی هیئت رئیسۀ دانشکده است؟
متاسفانه عدهای به دروغ میخواهند مسئله را به گونهای جلوه دهند که گویی دانشکده عامدانه شئونات دانشگاهی را زیر پا گذاشته است. در حالی که نگاهی کوتاه به سوابق تحصیلی و کاری همه اعضای هیئت رئیسه نشان میدهد که همواره در دفاع از شئونات دانشگاهی و معیارهای اخلاقی و دینی اهتمام تام داشتهاند. کمترین شبههای دربارۀ تعلقات علمی و مذهبی هیئت رئیسۀ دانشکده علوم اجتماعی هرگز وجود نداشته است و ما هم با پیگیری های حقوقی اجازه نخواهیم داد چنین حوادثی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران را از مسیر علمی و اخلاقی خود منحرف کند. نگاهی به سابقهی برنامههای برگزارشده در دانشکده میتواند تصویری واقعبینانه از نحوۀ نگاه و فعالیتهای هیئت رئیسۀ دانشکده ارائه کند. . فضای دانشکدۀ علوم اجتماعی همواره در اختیار افکار مختلف بوده تا در چارچوب قوانین مهمترین مباحث و مسائل کشور را طرح کنند. برای نمونه دقیقاً یک روز قبل از این اتفاق، نشستی در دانشکدۀ علوم اجتماعی با عنوان «دولت سیزدهم: گفتمان عدالت و جمهوریت» با حضور جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه و همچنین برخی از اساتید دانشکده برگزار شد. بدون اینکه ریالی برای دانشکده عایدی یا درآمد داشته باشد. درست است که بحث درآمدزایی برای همه دانشگاهها به دغدغهای جدی بدل شده است اما دانشکده علوم اجتماعی در همۀ این سالها تلاش کرده تا نگاه اجتماعی و حرفهای خود نسبت به برنامههایی که قرار است در این دانشکده برگزار شود را حفظ کند. تعداد برنامههایی که در دانشکده با موضوعات مختلف و با حضور چهرههایی با سلیقههای متفاوت برگزار شده آنقدر زیاد است که شرح آنها خود مجال مستقلی میطلبد و اساسا برگزاری برنامههای متعدد در دانشکده امری بسیار عادی است. با وجود چنین سوابق درخشان اکنون در وضعیتی قرار گرفتهایم که دانشکدۀ علوم اجتماعی که خود سردمدار نقد سیطرۀ سبک زندگی متاثر از سلبریتیهای اینستاگرامی در حیات اجتماعی است، شاهد ضبط لایوهای غیر قابل قبول اینستاگرامی در صحن عمومیاش بوده است. این موضوع برای ما بسیار تاسفآور است و تاسفآورتر اینکه در این جریانات کمتر کسی از سوء استفادۀ کانون طرف قرارداد از نام دانشگاه تهران و دانشکده علوم اجتماعی سخن میگوید و سوابق و گذشتۀ دانشکده و مدیران آن در نظر گرفته نمیشود.
ما تاکنون در تمام سوابق اداری فعالیت خود در دانشکده با چنین حدی از نقض توافق روبه رو نبودهایم و اساساً خود بنده تا مدتی بعد از رؤیت خبر، باور نمیکردم که چنین اتفاقی ذیل آن قرارداد در دانشکده افتاده باشد. به نظر بنده شرکت طرف قرارداد در این قضیه مرتکب خطای بزرگی شده و میبایست حتماً با برخورد حقوقی مواجه شود. طنز ماجرا و مایه تاسف آن است که به دلیل اینکه حقیقتگویی در فضای رسانهای ما در حاشیه است، همة سوابق ما در دفاع از حریمهای دانشگاهی انکار میشود. برخی رسانهها و اشخاص به جای اینکه در جهت استیفای حقوق دانشکده در کنار ما باشند، یا نقصهای نظام عقد قرارداد و نظارت بر آن را نقد کنند و کمک کنند تا فرآیندها اصلاح شود، ماجرا را وارونه نشان میدهند و به دنبال مقاصد شخصی و جناحیاند.
- وضعیت پیگیری حقوقی که در اطلاعیۀ هیئت رئیسۀ دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران به آن اشاره شده چگونه است ؟ دانشکده به جز پیگیری حقوقی چه کرده است؟
پس از طرح شکایت از کانون به ادارۀ کل حقوقی دانشگاه، پیگیریهای زیادی کردیم تا کیفرخواست قضایی علیه این کانون نیز از طریق مراجع قانونی صورت گیرد. این شکایت تنظیم شده و دانشکده به جدّ درصدد دنبالکردن روال قضایی مربوطه است. با توجه به میزان خسارت معنوی که دانشکده از این سوء استفاده برده، انتظار داریم دستگاه قضا به سرعت و با جدیت به این مساله ورود کرده و به آن رسیدگی کند.
علاوه بر پیگیری حقوقی، در دانشکده نیز به فراخور میزان مسئولیت افراد در قبال این موضوع، بازهای از برکناری از مسئولیت تا اخطار به مسئولین مربوطه داده شده است. به هر حال واضح است که میبایست نظارت بیشتری بر برنامههای متفرقه صورت بگیرد و امیدواریم در آینده شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم. متاسفانه وضعیت اعتماد اجتماعی در جامعه ما خوب نیست و اینگونه بدعهدیهابه اعتماد اجتماعی هم ضربه میزند و باعث می شود ما مجبور شویم از این به بعد مکانیسم های کنترلی را در همه قراردادهایمان تشدید کنیم تا شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم. به نظر میرسد بازنگری در مکانیسمهای نظارتی بر قراردادهای دانشکده با مجموعههای مختلف به خصوص حین اجرای قرارداد لازم است. فقط از این طریق میتوان از چنین حوادث تلخی جلوگیری کرد. به طور کلی وقتی ما به دلیل نیازهای درآمدی مجبور میشویم به سمت عقد قرارداد با مجموعههای بیرونی برویم احتمال مواجهه با چنین تبعاتی هم افزایش پیدا میکند. در وهلۀ نخست باید تلاش کنیم دانشگاه تا جای ممکن به چنین درآمدهایی وابسته نشود و با همان بودجههای دولتی اداره شود. این مهم مستلزم توجه ویژۀ دولتها در سیاستهای کلان خود به آموزش عالی و به خصوص علوم انسانی است. در وهلۀ دوم و در شرایط اضطراری کنونی برای جلوگیری از بروز چنین حوادث تلخ و پیشبینی نشدهای راهی جز تشدید نظارتها به خصوص نظارتهای حین اجرا نداریم.
- اگر توضیح تکمیلی برای خوانندگان ما دارید لطفا اضافه بفرمائید.
مایلم در آخر سه نکته را اضافه کنم. یکی اینکه خاطر برخی از اساتید، دانشجویان و دغدغهمندان علوم اجتماعی نسبت به وقوع این اتفاق مکدر شده است. با توجه به اعتبار و حیثیت دانشکده علوم اجتماعی تهران به عنوان قدیمیترین دانشکدۀ علوم اجتماعی در کشور و همچنین یکی از دانشکدههای فعال در حوزههای مذهبی و فرهنگی، به عنوان رئیس دانشکده بنده اعتراض و ناراحتی دانشجویان و اساتید از این حادثه را کاملا بر حق میدانم و بر خود لازم میدانم از بروز چنین اتفاقی عذرخواهی کنم.
نکتهی دوم دربارهی ورود رسانه های استعماری و معاند به این ماجراست که بر همگان واضح است هرگز منافع مردم ایران را دنبال نمی کنند، البته آنها مطابق معمول روال چند دهه گذشته با این قبیل خبررسانی های سفارشی به جایی نخواهند رسید، اما کسانی که با هدف رسیدن به منافع شخصی، خوراک رسانه ای برای رسانه های استعماری تهیه می کنند هم باید حتما در رفتارها و نحوه طرح انتقادات و اعتراضاتشان تجدید نظر کنند و دست کم با این رسانه ها مرزبندی شفاف و روشنی داشته باشند.
و نکتهی آخر تلاش برای حفظ آرامش، پیگیری معقول مسائل و به دور از هیاهو و جنجالهای رسانهای است. در شرایط کنونی کشور، که لازم است همهی عزم و توان آحاد جامعه خصوصاً اهالی علوم اجتماعی معطوف به حلّ مسائل کلان کشور باشد، دامنزدن به حاشیههایی از این دست، آن هم در روز تنفیذ بیش از هرچیز آب به آسیاب دشمن ریختن است. من معتقدم در شرایط امروز باید تا حد امکان از دامنزدن به این حاشیهها جلوگیری کرده و همچنین توان حداکثری را معطوف به حلّ مسائل کلان کشور کنیم. حفظ آرامش و طمأنینه شرط لازم دستیابی به چنین هدفی است و بنده امیدوارم که همه بتوانیم در نیل به این هدف توفیق داشته باشیم و ما نیز همچنان بتوانیم دانشکدۀ علوم اجتماعی را در مسیر حل مسائل اساسی کشور و نقد سیاستهای نادرست قرار دهیم.