برگزاری مراسم بزرگداشت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و گراميداشت روز معلم

14 اردیبهشت 1404 21:09

کد خبر : 80975703

تعداد بازدید : 520

مراسم بزرگداشت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و گراميداشت روز معلم، در روز یکشنبه ۱۴۰۴/۰۲/۱۴ با حضور وزیر گرانقدر علوم، تحقیقات و فناوری، سرپرست محترم دانشگاه، فرزند گرامی شهید مطهری، اساتید ارجمند و دانشجویان عزیز برگزار شد.

مراسم با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط یکی از دانشجویان خوش‌لحن دانشکده آغاز گردید و پس از آن، سرود ملی پخش شد. پس از آغاز برنامه، کلیپی دربارهٔ حیات شهید مطهری و کارنامه علمی و مبارزاتی او به نمایش درآمد.

اولین سخنران مراسم رئیس دانشکده الهیات بود. در ابتدا، دکتر عباس یزدانی، به تک‌تک حضار و به‌ویژه به وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناری، دکتر سیمائی صراف، ریاست محترم دانشگاه، سید حسین حسینی، دو فرزند بزرگوار شهید مطهری، آقایان محمد و علی مطهری، شاعر متعهد، افشین علاء و دیگر مهمانان ویژهٔ برنامه خوشامد گفتند. ایشان در ادامه افزودند شهید مطهری همواره در دو جبهه می‌جنگیدند: جبهه نبرد علیه جمود و قشری‌گری و تعصب و در جبهه نبرد علیه سکولاریسم که در دهه ۴۰ و ۵۰ رایج شده بود. ایشان به آزاداندیشی شهید مطهری اشاره کردند و در این‌باره روایتی از سخنرانی شهید مطهری در بهمن ۱۳۵۷ در دانشکده الهیات نقل کردند که بر اساس آن، شهید مطهری بیان کردند باید در دانشکده الهیات مارکسیسم را استادی مارکسیست تدریس کند و ایشان نیز اسلام؛ تا دانشجو خود مسیر حق را تشخیص دهد. امروزه، رسالت آزاداندیشی بر دوش جانشین شهید مطهری و اساتید دانشگاهی ما قرار گرفته تا به این ترتیب، فضای دانشگاه به یک فضای پرنشاط علمی تبدیل شود. اگر دانشگاه محل گفتگو و نقد باشد، این فضای پرنشاط علمی بر دانشگاه مستولی می‌شود. به باور دکتر یزدانی، اگر به‌ دنبال تحول در علوم انسانی و اسلامی هستیم، باید ملزومات آن را فراهم کنیم. ایشان به چند مورد اشاره کردند: ۱) به رسمیت شناختن نظرها و صداهای مختلف علمی به‌جای صدای واحد رسمی و تک‌صدایی ۲) نهادینه‌شدن فرهنگ نقد و گفتگو ۳) آزادی عقیده و بیان و آزادی پس از بیان ۴) برداشتن خطوط قرمز کاذب در پژوهش ۵) تحقق حرّیت و آزاداندیشی.

(ببینید: پوشش فارس نیوز از سخنرانی دکتر یزدانی)

پس از ایشان، فرزند گرامی شهید مطهری، جناب آقای محمد مطهری، به سخنرانی پرداختند و بحث خود را به موضوع نواندیشی اختصاص دادند. به اعتقاد ایشان، باید در پیوند مفاهیم نواندیشانه به دین احتیاط لازم را رعایت کنیم. از نظر ایشان، شهید مطهری نواندیشی ضابطه‌مند بودند و تعریفی که برخی از شخصیت ایشان به‌عنوان نواندیش ارائه می‌دهند، به‌ویژه در جریان‌های سیاسی، از جنس تفسیر به رأی است. ایشان افزودند که شهید مطهری با دو نوع التقاط مبارزه کردند: التقاط ایجابی و التقاط سلبی. التقاط ایجابی یعنی عرضه‌ اندیشه‌هایی از مکاتب دیگر به‌عنوان آموزه‌‌های اسلامی. التقاط سلبی به‌معنای نفی عناصری از آموزه‌های اسلام است. ایشان مسئلهٔ حجاب و حقوق زنان را به عنوان مثال برشمردند و رویکرد شهید مطهری را به این موضوعات، که همان دفاع عقلانی از این آموزه‌هاست، شرح دادند. حجت الاسلام مطهری این رویکرد را همان آزاداندیشی قاعده‌مند دانستند. در غرب نوعی از مدرنیته جریان دارد که در وقت ضرورت، حاضر می‌شوند عناصر هویتی خود را، مثل مسیحیت از میان بردارند و این را رویکرد روشنفکرانه و نواندیشانه می‌پندارند. حال آنکه شهید مطهری با چنین رویکردهایی از اساس مخالف بودند. 

در بخش بعد برنامه، جناب آقای افشین علاء، شاعر خوش‌ذوق و متعهد بر روی صحنه آمدند تا شعری را که دربارهٔ شهید مطهری سروده بودند، برای حضار قرائت نمایند. پیش از آن، جناب آقای علاء دقایق کوتاهی به سخن پرداختند و بیان داشتند میراث حقیقی و ثروت واقعی ملت ما، ادبیات است و نه کالاهی مثل نفت، زیرا سنت ادبی ما گنجینه‌ای است که چندین قرن قدمت دارد. ایشان برخی از عقاید شهید مطهری و امام راحل را دربارهٔ شاعرانی همچون حافظ و سعدی بیان داشتند و از دانشجویان و محققان خواستند تا رمز علاقهٔ علماء و بزرگان را به ادبیات کشف نمایند. آنگاه ایشان شعر خود را با این مطلع خواندند که مورد استقبال حضار قرار گرفت:
تیر شقاوتی که تو را در شقیقه ماند
در جان مان پس از تو به رسم وثیقه ماند

در بخش پایانی برنامه، نوبت به سخنرانی وزیر محترم علوم رسید. ایشان در آغاز روز معلم را به همه آموزگاران تبریک گفتند. دکتر سیمائی صراف خود را مدیون شهید مطهری دانستند، زیرا راهی را که در زندگی برگزیدند، تحت‌تأثیر ایشان بوده است. به باور وزیر عتف، نقطه شروع آشنایی علمی با دین برای جوانان، آثار شهید مطهری است. در مقدمه کتاب عدل الهی شهید مطهری این موضوع تصریح شده است که ایشان خود را نسبت به موضوعات جامعه بسیار حساس معرفی کردند. از آنجایی که شهید مطهری، خطر انحراف احتمالی جوانان را پس از مطالعهٔ تفسیر اکبر گودرزی، سرکرده گروهک فرقان حس کرده بودند، به رد آن پرداختند. در ادامه، ایشان فرمودند که مسئلهٔ عدالت مورد توجه شهید مطهری بوده و ایشان از زوایای مختلف فلسفی و اسلامی، به‌ویژه در کتاب عدل الهی به آن پرداختد. از جنبه‌‌های گوناگون عدالت، یکی جنبهٔ اجتماعی عدالت بود و دیگری، عدالت در فقه، به‌عنوان یک قاعدهٔ فقهی. ایشان مثال تحقیقات شهید مطهری را از نظرگاه عدالت، دربارهٔ مسئلهٔ ارث و دیه زنان در برابر مردان مطرح کردند. عدالت در باور شهید مطهری، مسئله‌ای جدا از فقه است که لازم است عیار قواعد را با آن سنجید. در پایان جناب سیمائی صراف قول کوتاهی از شهید مطهری دربارهٔ تأسیس حقوق عقلی در جهان اسلام و انتقال سیر پیشرفت آن به غرب و دلایل آن را قرائت کردند.