آزمایشگاه مهندسی زمین - mine- دانشکده مهندسی معدن
بخش های دانشکده
جزئیات خبر
لیست گروه های دانشگاه با رنگبندی
15 04 2015 20:23
کد خبر : 9353953
تعداد بازدید : 34
اشتراک گذاری
https://newportal.ut.ac.ir/web/mine/article/9353953
آزمایشگاه مهندسی زمین
جزئیات خبر
آزمایشگاه مهندسی زمین
09 10 2015 22:34
کد خبر : 9353085
تعداد بازدید : 28
هدف
انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی و ارایه خدمات آموزشی، فنی و مهندسی به صنعت در زمینه های مختلف مهندسی زمین (مثل خطرات زمین شناختی طبیعی و القایی، شکستگی در سنگ و قابلیت حفاری سنگها).
زمینه های فعالیت و تحقیقات آزمایشگاه
- قابلیت حفاری سنگها: سختی و سایش از عوامل اصلی کنترل کننده مقاومت سنگ در برابر حفاری و برش اند. اندازه گیری این پارامترها نقش مهمی در انتخاب مته برای حفاریهای ژئوتکنیکی معدنی و نفت و گاز دارد. طبقه بندی سنگها بر مبنای قابلیت حفاری، ابزاری کارآمد جهت انتخاب مته و براورد عمر مفید آن به دست می دهد. اندازه گیری سختی و سایش سنگ، معمولا به سادگی امکانپذیر نیست و باید آنها را با تمهیدات مناسب برآورد نمود.
- شکستگی در سنگ: عملکرد توده سنگ تا حد زیادی وابسته به نحوه تشکیل، جهتیابی و طبیعت شکستگیها و رفتار ژئوتکنیکی آنها است. شکستگی ها نقش غیر قابل انکاری در رفتار مخازن نفت و گاز کشور منابع آب زیر زمینی موجود در سنگها و پی جویی و اکتشاف مواد معدنی دارند. از اینروست که بررسی و مدلسازی شکستگیها عاملی تعیین کننده در بهینه سازی اکتشاف، طراحی، اجرا و بهره برداری از پروژه های عمرانی، معدنی و نفتی است.
- مهندسی خطرات زمین: ایران به عنوان یکی از 10 کشور بلاخیز جهان شناخته شده است. در کشور ما، اغلب فرایند های مخرب طبیعی چون: زمین لرزه، سیل، گسیختگیهای دامنه ای، نشست زمین، بیابان زایی و پیشروی ماسه های روان، خاکهای مسئله آفرین چون خاکهای رمبنده و روانگرا، سنگهای مشکل زا، از جمله زمینهای کارستی و فرسایش پذیر، آلودگیهای هوا، آب و زمین، انتشار ناخواسته گاز رادون، و مانند آنها، فعال می باشند و همه ساله خسارات جانی و مالی بسیاری را به همراه دارند. امروزه همچنین مشخص شده است که فعالیتهای صنعتی و معدنی، و عمرانی، و به طور کلی فرایند توسعه کشور، می تواند ضمن تاثیر منفی بر محیط زیست، نقش بارزی در تشدید فرایند های مخرب طبیعی نیز داشته باشند. شناسایی محل، نحوه وقوع، بزرگی، عوامل محرک و دوره بازگشت پدیده های مخرب طبیعی و القایی، اطلاعات با ارزشی را در راستای شناسائی، پیشگیری و مقابله با اثرات سوء آنها، به دست می دهد.
- اکتشافات ژئوتکنیکی: پیش نیاز طراحی و ساخت سازه هایی ایمن در سطح یا در داخل زمین آگاهی از پاسخ رمین به بار ها و دیگر تغییرات وارده است. برداشتهای سطحی، اکتشافات زیر سطحی، نمونه گیری، آزمایش و رفتار سنجی روشهای رایج کسب اطلاعات ژئوتکنیکی از زمین می باشند.
- اکتشاف نفت: شناخت و ارزیابی صحیح خصوصیات مخازن نفت وگاز عامل اصلی مدیریت صحیح و صیانتی منابع هیدروکربنی است. با توجه به کمیت و کیفیت اطلاعات موجود و تنوع آن (زمین شناسی، ژئوفیزیک، ژئوشیمی، حفاری و ...)، همواره شناسایی و مدلسازی خصوصیات مورد نظر مخزنی نیازمند استفاده از روش های جامع و پیشرفته است. هدف از این دسته مطالعات کسب دانش و آگاهی حداکثری از اطلاعات موجود، دستیابی به نتایج دقیق تر و ارائه پیشنهادات کارا برای کسب اطلاعات حیاتی، است.
- ژئومکانیک نفت: ژئومکانیک شاخهای از علوم زمین است که سعی در شناخت، مدلسازی و کنترل رفتار توده سنگ در مواجهه با تنشهای وارد بر آن، سیالات منفذی، دما و غیره دارد. درک صحیح و مدیریت ریسک حاصل از تغییر شکل توده سنگ، کمک شایانی در اجرای فرآیندهای عملیاتی نظیر پایداری دیواره چاه، تعیین مسیر بهینه حفاری، کنترل تولید جامد و ماسه در چاه، انجام شکافت هیدرولیکی، تزریق گاز، انتخاب سرمته و غیره مینماید.
- آموزش مهندسی: در دهۀ گذشته، اقدامات جهانی گستردهای در مورد بازنگری آموزش مهندسی و همراستا کردن آن با نیازهای صنعت در دنیای متحول کنونی، صورت گرفته است. در همین راستا آزمایشگاه مهندسی زمین بخشی از فعالیتهای خود را بهبرنامهریزی آموزشی و ارایه روشهایی برای ارتقاء آموزش مهندسی کشور اختصاص داده است.
تجهیزات آزمایشگاهی موجود:
- دستگاه نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک تست سایش سورشار،
- دستگاه اندازه گیری قابلت حفاری، چالخوری مینیاتوری، میزان تردی،
- دستگاه لرزهنگار و دیجیتایزر باندپهن CMG-6T
- لرزهنگار قابلحمل SL97/04
- دستگاه تعیین ویژگیهای شکست دینامیکی مصالح
خدمات آزمایشگاه: ارایه خدمات فنی، مهندسی و آموزشی به صنعت
داده های پژوهشی: مجموعه عکسهای سی تی اسکن سنگهای کربناته: این داده ها بخشی از پروژه .پژوهشی پیش بینی خواص مکانیکی سنگهای کربناته با استفاده از تصاویر سی تی اسکن است. جهت مشاهده این فایل ها اینجا کلیک کنید
سرپرست آزمایشگاه :
آقای دکتر ابوالفضل عبدالهی پور
دکتری مهندسی معدن-مکانیک سنگ، دانشگاه شهید باهنر کرمان
پست الکترونیک:
تلفن : 82084568
اشتراک گذاری
https://newportal.ut.ac.ir/web/mine/article/9353085